Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir. (Hadis-i Şerif)

  • DOLAR
    6,1446
    %0,51
  • EURO
    6,6869
    %0,74
  • ALTIN
    323,68
    %-0,77
  • BIST
    7,9888
    %1,06
Glüten Alerjisi Olanlar İçin Glütensiz Gıdalar Listesi

Glüten Alerjisi Olanlar İçin Glütensiz Gıdalar Listesi

Glüten alerjisi olanların yiyeceklerine dikkat etmesi gerekiyor. Yoksa bağışıklık sistemi ile başları derde girebilir. Bu makalede yer alan glütensiz gıdalar listesini dikkate alarak beslenme programınızı düzenleyebilirsiniz. Tahıllar grubunda yer alan ekmek, makarna, pirinç, kraker ve  özellikle de tam tahıllar, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Kepekli tahıllar, gün boyunca size enerji sağlamak için iyi bir sağlıklı karbonhidrat kaynağıdır. Kepekli tahılların çoğu lif bakımından zengindir, bu da sizi gün boyu tok tutar ve sindirime yardımcı olur. Birçok tahılda glüten olmasına rağmen, çok çeşitli gıdalar doğal olarak glütensizdir. İşte glütensiz gıdalar:

 

  • Kinoa
  • Darı
  • Pirinç
  • Yulaf
  • Mısır
  • Karabuğday
  • Patates unu

 

Glüten İçeren Gıdalar

 

  • Arpa
  • Buğday
  • Çavdar
  • Malt

 

İşlenmiş konserve edilmiş gıdaların etiketlerine iyice bakmanızı öneriyoruz. Korunma amacıyla besinler konserve edildiklerinde veya kurutulduklarında aroma ve stabilizör içerikleri olabilir. Satın aldığınız besinlerde hidrolize buğday proteininin olup olmadığına dikkat edin, ayrıca modifiye gıda nişastası var mı yok mu bunu öğrenmek için ürünün etiketine bakabilirsiniz ya da satıcıya danışabilirsiniz. Malt şurubu malt sirkesi malt aroması varsa o ürünü almayın! Alacağınız besinde stabilizatör var mı yok mu bunun da araştırılması gerekir. Eğer aldığınız besin maddesi patates pirinç nişastası mısır nişastasından yapıldı ise zararsızdır. Ancak buğdaydan yapılmışsa glüten alerjisi olanlar bu besini almamalıdır. Bu bakımdan güvenli malzemeleri seçmek sağlığınız için önemli… Mısır nişastası güvenli bir malzemedir. Patates nişastası damıtılmış sirke Mono ve digliseritler, yulaf sakızı laktik asit citric asit malik asit güvenlidir.

 

Glüten İçermeyen Doğal Proteinli Besinler

 

Kümes hayvanlarının etleri, kırmızı et, dana eti, kuzu eti, keçi eti, ördek eti, deniz ürünleri içerisinde ıstakoz istiridye glütensizdir Ayrıca tofu glütensiz soyadan yapıldığı için zararsızdır. Glüten alerjisi olanların biberli sosisli sandviç ve işlenmiş etleri alırken içerik listesini Kontrol etmesi gerekir. Nadiren soğuk kesimler glüteni içerebilirler. kıyma almak istediğinizde örneğin hindi kıyması alacaksanız, dolgu maddesi olarak glüten eklenen madde olup olmadığını araştırmalısınız. Bunların yanı sıra glütensiz olarak güvenli olan hardal mayonez kuru baharatlar sarımsak tozu biber tuzu fesleğen glüten içermezler.

 

Glüten İçeren Soslar

 

Barbekü sosu, soya sosu, malt sirkesi glüten içerirler. Ancak beyaz sirke ve elma sirkesi glüten içermez.

 

Glütensiz Tatlılar

 

Tatlı seviyorsanız bazı çikolata ürünlerinde glüten yoktur. Sert şekerler ve sakızlar, dondurulmuş yoğurt, dondurmalar glüten içermez. Tahıl bazlı tüm tatlılar glüten içerir. Meyan kökü, buğday unu ile yapılan tatlılar, arpa maltı da glüten içerir.

 

Glütensiz İçecekler

 

Çay ve kahve glüten içermezler. Hazır meyve suları, gazlı içecekler de enerji içecekleri de glütensizdir.



Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM